Is jouw WordPress website klaar voor update 5.0 Gutenberg?

Eind deze maand (november 2018) wordt er een grote update van WordPress gelanceerd. Versie 5.0 waarbij gebruikers kennis maken met de Gutenberg editor.

Zoals je wellicht al weet, komt WordPress regelmatig met (nieuwe) updates. Vaak worden deze automatisch geïnstalleerd en merk je er vrij weinig van. De bedoeling van deze updates is ook juist dat jouw website blijft functioneren. Mocht het voorkomen dat je website ineens stopt met functioneren, dan is een plugin vaak de boosdoener. Meestal is het dan op te lossen met een kleine aanpassing van de plugin (update developer).

WordPress komt met een Major update waarbij de versie met 1.0 groeit. Zo’n update kan veranderingen met zich meebrengen waardoor je website onverwachts stopt met functioneren.

WordPress 5.0 Gutenberg

Om je een beter beeld te geven: de laatste major update van WordPress (naar 4.0) was op 4 september 2014.  Nu, ruim 4 jaar later, bereiden wij ons voor op versie 5.0. De achterliggende gedachte van zo’n update is om dingen anders te gaan doen (innovatie) en afscheid te nemen van verouderde code’s en functies. Om plugin- en themadevelopers hierop voor te bereiden, wordt dit wel al tijdig aangekondigd om problemen te (gaan) voorkomen.

Met de nieuwe versie van WordPress, gaan gebruikers kennis maken met de ‘Gutenberg’ editor. Het probleem hiervan is dat WordPress nog hard aan het werk is om deze stabiel te laten functioneren. Over het algemeen zit het nog in de Beta fase waarbij veel schommelingen en veranderingen te zien zijn. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat dit voor plugin- en thema ontwikkelaars lastig is om constant in te spelen op deze veranderingen. Als jouw website afhankelijk is van plugins die al een tijdje niet geüpdatet zijn of een thema dat niet meer (actief) ontwikkeld wordt, kan deze major update (naar WordPress 5.0) problemen opleveren.

Als jouw website afhankelijk is van plugins die al een tijdje niet geüpdatet zijn of een thema dat niet meer (actief) ontwikkeld wordt, kan deze major update (naar WordPress 5.0) problemen opleveren.

 

Chatten met Dionacle

Bronvermelding: Php net

Het einde van Php 5.6

Vond je de major update van WordPress al spannend klinken? Dan maken we het nog spannender. Vanaf 31 december 2018 krijgt php 5.6 geen security support meer. Simpelweg betekent dit dat er geen updates meer worden gemaakt om ‘lekken’ te dichten. Dit gaat beveiligingsgevaren opleveren in een wereld waar cyber aanvallen blijven toenemen.

Het is dus verstandig (en veilig) om je PHP versie op je webserver te upgraden naar PHP 7.2. Afhankelijk van je hosting pakket zal je dit waarschijnlijk zelf moeten doen. Het kan zijn dat jouw server automatisch deze upgrade toepast voordat jouw website daar klaar voor is. Dat kan betekenen dat je WordPress site van het ene moment op het andere uit de lucht gaat omdat je thema of plugins conflicten hebben met de nieuwe PHP 7 versie.

Kortom twee grote veranderingen kort op elkaar die flinke gevolgen voor je WordPress site kunnen hebben.

Wat kun je er zelf aan doen?

Besteedt je het liever niet uit maar ga je graag zelf aan de slag? Volg dan deze onderstaande stappen om zelf de upgrade naar WordPress 5.0 ‘Gutenberg’ en PHP 7.2 tot een goed gewenst resultaat te brengen. Allereerst: zet de automatische updates van je WordPress site uit. Je wil in dit geval zelf bepalen wanneer je de update naar WordPress 5.0 ‘Gutenberg’ doet. Het is een major update en de kans dat je WordPress site stopt met functioneren is behoorlijk, zeker als je veel plugins gebruikt of een thema hebt geïnstalleerd.

Zet de automatische updates van je WordPress site uit en maak een backup van je website en database(s).

Stap 1: Creëer een lokale (offline) versie van je website.

Zorg er dan wel voor dat je dezelfde php versie hebt geïnstalleerd/gebruikt als de live versie van je website.

Stap 2: Update je plugins.

Als de updates er voor zorgen dat je website niet functioneert naar behoren, kun je kijken of er een bekend probleem is bij de plugin ontwikkelaar. Als dit het geval is, kun je beter een vorige versie van de plugin gebruiken totdat de ontwikkelaar de update geschikt maakt voor WordPress 5.0. Mocht de ontwikkelaar niet meer actief zijn, dan zal er een alternatief moeten komen voor de plugin. Als dat niet het geval is, kun je overwegen om de plugin te deactiveren.

Tip: update de plugins een voor een en controleer je eigen website op eventuele (schoonheids)foutjes na update. 

Stap 3: Update je eventuele thema.

Als je gebruik maakt van een WordPress thema (de kans is groot) dan kun je (indien beschikbaar) deze updaten. Als dit geen problemen oplevert en alle plugins (die voor de update werkten) nog steeds werken, ben je zo goed als klaar voor de major WordPress update. Mocht je wel tegen problemen aanlopen, zorg er dan voor dat je nog even wacht met de WordPress update. Het kan namelijk zijn dat je thema ontwikkelaar had bezig is met een geschikte update voor ‘Gutenberg’.

Stap 4: Update WordPress naar versie 5.0 ‘Gutenberg’.

Als je de vorige stappen hebt doorlopen, is je website ‘gereed’ voor de major update. Als dit is gelukt, kun je gaan rondneuzen op je eigen website of alles werkt naar behoren. Loop je dan toch ergens tegen aan, dan is de kans groot dat er toch nog een plugin is die een conflict levert met versie 5.0. De snelste manier om dit uit te sluiten is om alle plugins te deactiveren en te verwijderen (of te hernoemen) van je plugin folder. Als je website daarna functioneert naar behoren weet je in ieder geval dat het probleem terug te leiden is naar een plugin. Vervolgens ga je de plugins weer een voor een toevoegen en activeren (of hernoemen naar origineel). Na elke activatie controleer je jouw website op het functioneren. Zo kun je uitsluiten welke plugin(s) problemen oplevert en welke geschikt zijn voor de 5.0 update.

Stap 5: Maak een nieuwe backup voor livegang.

Niet alleen van je (vernieuwde) website maar ook van je database. Ook al lijkt je website te functioneren kun je nog steeds het zekere voor het onzekere nemen. En daarnaast heb je altijd een kopie van je website mocht er alsnog iets fout gaan.

Stap 6: Verhuis je website. 

Als alle bovenstaande punten succesvol uitgevoerd zijn of eventuele problemen opgelost, is je WordPress site klaar voor zowel WordPress 5.0 ‘Gutenberg’ en PHP 7.2 en kun je er voorlopig weer even tegenaan. Minor (kleinere) updates zullen over het algemeen niets (heel erg) breken en major updates hoef je een paar jaar niet te verwachten. Nu je website offline is aangepast, is het tijd om deze te verhuizen naar je online omgeving.

Liever niet zelf doen?

Als je de kennis, de tijd of simpelweg de zin niet hebt om bovenstaande zelf uit te voeren kan je het aan ons over laten. Wìj doorlopen dan de stappen. Indien er geen problemen zijn, doen we de update naar WordPress 5.0 ‘Gutenberg’. Mocht er iets breken dan analyseren we het probleem en komen we met advies. Dat kan bestaan uit bijvoorbeeld ‘wacht op de beloofde update van deze plugin developer’ of ‘het thema moet op deze plekken bijgewerkt worden voordat de update gedaan kan worden’. Indien er werk aan het thema of custom plugin gedaan moet worden, zullen we een rapport meeleveren waar we uitleggen waar het probleem in zit en een offerte mocht je willen dat wij het oplossen.

 

Neem contact met ons op
2018-12-04T08:30:37+00:00